Vlucht naar Budapest - Reisverslag uit Budapest X. kerület, Hongarije van Sietske - WaarBenJij.nu Vlucht naar Budapest - Reisverslag uit Budapest X. kerület, Hongarije van Sietske - WaarBenJij.nu

Vlucht naar Budapest

Blijf op de hoogte en volg Sietske

01 September 2012 | Hongarije, Budapest X. kerület

Vandaag is de grote dag! Ik vertrek naar Budapest! Ik pak nog de laatste spullen in en dan komen Marith, Annemiek en Chantal nog even langs om afscheid te nemen :)! Ze hebben ook nog een lief cadeautje meegenomen een foto boekje met foto's van ons. Rond 11 uur vertrekken ze en ga ik nog even naar het winkelcentrum voor wat broodjes. Daar tref ik mn oom die een cadeautje wilde kopen en nog langs wilde komen voor vertrek. Als ik thuis kom naar mijn boodschapjes zijn mijn oom en tante er nog even om me uit te zwaaien. Om ongeveer 12:15 stappen papa, mama en ik in de auto richting Eindhoven. Ik ben ontzettend zenuwachtig! Rond kwart voor drie arriveren we al op de luchthaven. Ik check mijn baggage alvast in en krijg mijn ticket.
We moeten erg lang wachten omdat mijn vlucht past om 17.15 vertrekt. We gaan nog even koffie eten met gebak en nog naar wat winkeltjes. Het wachten duurt errrug lang.

Om 16.30 geven de borden aan dat ik kan instappen. Ik neem snel afscheid van papa en mama(Ik ga ze erg missen!) en vertrek naar de gate. In de rij wordt ik aangesproken door een jongen; Alex. Zijn ouders en zijn vriendin zijn in contact gekomen met mijn ouders bij het uitzwaaien. Hij is nog opzoek naar een appartement, of ik misschien iets kon regelen met mijn huisbaas. We stappen in een roze vliegtuig van Wizz air en zwaaien nog even. In het vliegtuig vertelt Alex dat hij een stage moet lopen en dat hij niemand kent die naar Budapest toe gaat. Ik beloof het aan mijn huisbaas te vragen.

Als we landen komen we nog een jongen en een meisje tegen die nederlands praten. De jongen importeert auto's uit Budapest om die weer in Nederland te verkopen. Hij neemt al afscheid als we geland zijn. Het meisje heet Janina, ze woont in Budapest en studeert Engels en Nederlands. Ze is een half jaar in Nederland in Houten om op haar peetkinderen te passen als ai pair. Haar oma is overleden waardoor ze nu voor een aantal dagen weer in Budapest is. Ze wordt door haar vader opgehaald en ik mag meerijden omdat ze in de buurt wonen. Dat aanbod sla ik natuurlijk niet af. Haar vader is erg vriendelijk, hij kan geen engels alleen duits.
Ze kunnen mij niet voor de deur afzetten omdat de weg is afgesloten. Ik moet onder de weg door naar mijn huis. De koffer van 24 kg is erg zwaar om een trap af en op te tillen, het is donker en ik weet niet waar ik moet zijn. Een zwerver kijkt mij zielig aan, ik antwoord dat ik geen forinten heb. Verkeerd antwoord! De zwerver blijft mij achtervolgen ook als ik de koffer de trap op probeer te sjouwen. Gelukkig spreekt een knappe kerel mij aan die mijn koffer naar boven tilt en met mij mee loopt naar het huis. Hij is er verbaasd over dat ik vijf maanden in Boedapest verblijf terwijl ik hier nog nooit geweest ben.

Mijn verblijfplaatst is een groot pand met verschillende huizen erin. Ik moet twee keer de code met mijn bibberende handen intikken voordat de deur open gaat. Als ik binnen kom zie ik naast mij een trap in het midden een binnenplaats en rechts een lift. Ik neem de gammele lift waarvan ik de deur met moeite open krijg. Links zie ik een deur van stalen witte tralies met iets van plexieglas erachter. Ik bel aan en een dikke hongaar doet open.
Als ik naar binnen loop zie ik een kleine dunne man met een donkere huidskleur en een oranje hawai blouse, het is Jairo mijn huisbaas. Het huis heeft veel hoge witte deuren en de muren zijn in verschillende kleuren geschilderd; pistache groen, sinasappel orange en rood. Overal in het huis staan grote meubels en kappotte spullen. Hij brengt mij naar een grote kamer aan de staat kant, het is erg lawaaierig. Ook in deze kamer staan veel grote mebeuls naast en opelkaar gestapeld, er is een bed maar die is nog niet inelkaar gezet. Ik vraag of ik vanavond hier wel kan overnachten. Nee, nee zegt hij. Hij laat nog twee kamers zien die al wel klaar zijn. Ik kies de grootste kamer aan de kant van de woonruimte, die worden gescheiden door deuren. Deze kamer was eigenlijk voor iemand anders maar omdat ik eerder ben gearriveerd mag ik deze kamer. Aan tafel tekenen we het contract, ik mag geen bedragen van de huur invullen wat ik een beetje vreemd vind. Daarna betaal ik de 750 euro die ik de hele tijd in mijn koffer had. Gelukkig wil hij wel ondertekenen dat ik dat betaald heb. Hij verteld dat hij ook nog wel een appartement vrij heeft voor alex. Ondertussen krijgt hij telkens smsjes. Hij duwt het toestel dan vlak onder zijn linker oog om dit te kunnen zien. Hij ziet slecht. Uit zijn linker oog wipt hij zo nu en dan zijn contactlens, stopt deze in zijn mond, begint te praten, spuugt de lens weer uit en doet die zo weer in zijn oog.
De twee mannen die hier ook lopen zijn zijn klusjes mannen. Jairo loopt de hele tijd heen en weer en is erg chaotisch. Hij is erg vriendelijk tegen mij, maar iets minder tegen de klusjes mannen. Ik moet zelf nog naar een sleutel vragen. Er loopt ook een meisje door het huis, zij komt uit Bulgarije en is nog opzoek naar een appartement. Ze verteld dat ze de afgelopen nachten niet geslapen heeft en dat het vanacht ook wel niet zal lukken.
Ik ben zelf kapot van de reis en de spanning, en ik weet niet zo goed wat ik van deze kamer moet vinden. Het licht uit de gemeenschappelijke ruimtes schijnt recht door de ramen van mijn deuren. Het bed is erg hard en het is warm. Ik bel nog met mijn ouders neem een douche en probeer dan in slaap te vallen.

• 04 September 2012 - 16:10

Karel:

Beste Sietske,

Met gemengde gevoelens reageer ik op je belevenissen als nieuw aangekomene in Budapest. Wat je daar neerschrijft is een verschrikkelijk verhaal eigenlijk. Hoe kom je in hemelsnaam in zo'n crimineel theater terecht? Heeft niemand vooraf de boel of bende daar laten contrôleren, en hoe hebben je ouders je zo onvoorbereid kunnen laten gaan. Bij het lezen dat je zo maar effe vooruit, in the blind, 750,-- euro moet neertikken, rezen mij de haren te berde. Zonder officieel bewijs, ook laat die dubieuze Jairo de huur blanco. Sietske, misschien zit ik ernaast, maar dit klinkt naar zwendel, en zoek snel nette / betrouwbare woonruimte...Sterkte! Karel..

• 05 September 2012 - 13:02

Jan:

Karel heeft gelijk. Geen huurprijs op contract betekent dat hij zwart verhuurd. Opletten!!!!! met andere zaken

• 05 September 2012 - 13:51

Harry:

750 Euro voor vijf maanden of is dat de huur voor één maand?
    Als dat bedrag moet worden neergeteld voor 'n maand dat ben je behoorlijk belazerd.
    Nu word er wel veel zwart verhuurt in Hongarije maar een huurcontract is toch wel aan te raden.
    Dan krijg je geen last van eventuele onvoorziene kosten die op jou verhaalt zullen worden door je verhuurder.

• 09 September 2012 - 22:19

Sietske:

Hoi Hoi,

Aller eerst mijn ouders hebben mij absoluut niet onvoorbereid deze kant op laten komen. Ze hebben me geholpen met het boeken van een vlucht en het uitzoeken van een kamer en de weg hierna toe.

Als ik het weer zou doen zou ik het wel anders doen. Mijn huisgenoten hebben niet meteen hun kamer gekozen ze verbleven in een hostel en van daaruit hebben ze meerdere plekken bekeken en gekozen. Dan had ik ook niet hoeven reizen met 750 euro. Dat raad ik andere studenten ook aan. Dus wel vanuit Nederland de kamers bekijken en een afspraak maken om het te bezichtigen en na dat je de kamers hebt bekeken één kiezen
    De 750 is de huur van september en twee keer huur als borg. Het is erg hoog voor hongaarse begrippen. Maar de verhuurders weten dat wij erasmusstudenten het geld toch wel hebben.
    Ik heb de huisbaas wel gevraagd om te tekenen dat ik mijn borg heb betaald zodat ik het terug kan krijgen.
    Ik mocht geen bedrag invullen op het huurcontract omdat hij bij de gemeente een veel lagere prijs opgeeft, dan hoeft hij minder belasting te betalen(smiecht) :)
    De standen van gas water en licht heb ik wel kunnen invullen.